Environmental and agronomic impact of the herbicide tolerant GM rapeseed
GM uljana repica tolerantna na herbicide-uticaj na životnu sredinu i poljoprivredu
2011
Аутори
Petrović, GordanaNikolić, Zorica
Marjanović-Jeromela, Ana
Jovičić, Dušica
Ignjatov, Maja
Petrović, Dragana
Чланак у часопису (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
The introduction of genetically modified herbicide tolerant rapeseed has raised questions concerning the possible transfer of transgenes into wild relatives or neighbouring fields with similar crops. Pollen of rapeseed can be spread in the area and if a non-GM crop is fertilised by GM pollen, some percentage of the collected seed product will contain GM. Current regulation in the EU limits the allowed content. For conventional crops the critical level of GM contamination is in practice below 0.9%, which is the threshold value for labelling of GM in food and feed by the EU, although the limit for seeds is 0.1% in Serbia. In organic farming, the regulations do not allow the use of genetic engineering in the grain production system.
Uvođenje genetski modifikovane uljane repice koja je otporna na herbicide nameće pitanja u vezi sa potencijalnim prenošenjem transgena sa genetski modifikovane uljane repice na njene divlje srodnike ili susedna polja sa sličnim kulturama. Polen uljane repice širi se u prostoru, te ukoliko je genetski nemodifikovan usev oplođen genetski modifikovanim polenom, određeni broj biljaka biće genetski modifikovan. Važeća zakonska regulativa u Evropskoj uniji ograničava dozvoljen sadržaj genetske modifikacije u usevima. Za konvencionalne useve najviši dozvoljen nivo kontaminacije u praksi je 0,9%, što je istovremeno i granična vrednost za obeležavanje GM hrane i hrane za životinje u Evropskoj uniji. U Srbiji kritična granica za semena iznosi 0,1%. U organskoj proizvodnji zakonska uredba ne dozvoljava upotrebu genetičkog inžinjeringa u sistemu proizvodnje semena.
Кључне речи:
GMO / rapeseed / vertical gene flow / seed purity / organic farming / GMO / uljana repica / vertikalni protok gena / čistoća semena / organska proizvodnjaИзвор:
Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 2011, 56, 1, 65-73Издавач:
- Univerzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet, Beograd
Колекције
Институција/група
FiVeRTY - JOUR AU - Petrović, Gordana AU - Nikolić, Zorica AU - Marjanović-Jeromela, Ana AU - Jovičić, Dušica AU - Ignjatov, Maja AU - Petrović, Dragana PY - 2011 UR - http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/1001 AB - The introduction of genetically modified herbicide tolerant rapeseed has raised questions concerning the possible transfer of transgenes into wild relatives or neighbouring fields with similar crops. Pollen of rapeseed can be spread in the area and if a non-GM crop is fertilised by GM pollen, some percentage of the collected seed product will contain GM. Current regulation in the EU limits the allowed content. For conventional crops the critical level of GM contamination is in practice below 0.9%, which is the threshold value for labelling of GM in food and feed by the EU, although the limit for seeds is 0.1% in Serbia. In organic farming, the regulations do not allow the use of genetic engineering in the grain production system. AB - Uvođenje genetski modifikovane uljane repice koja je otporna na herbicide nameće pitanja u vezi sa potencijalnim prenošenjem transgena sa genetski modifikovane uljane repice na njene divlje srodnike ili susedna polja sa sličnim kulturama. Polen uljane repice širi se u prostoru, te ukoliko je genetski nemodifikovan usev oplođen genetski modifikovanim polenom, određeni broj biljaka biće genetski modifikovan. Važeća zakonska regulativa u Evropskoj uniji ograničava dozvoljen sadržaj genetske modifikacije u usevima. Za konvencionalne useve najviši dozvoljen nivo kontaminacije u praksi je 0,9%, što je istovremeno i granična vrednost za obeležavanje GM hrane i hrane za životinje u Evropskoj uniji. U Srbiji kritična granica za semena iznosi 0,1%. U organskoj proizvodnji zakonska uredba ne dozvoljava upotrebu genetičkog inžinjeringa u sistemu proizvodnje semena. PB - Univerzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet, Beograd T2 - Journal of Agricultural Sciences (Belgrade) T1 - Environmental and agronomic impact of the herbicide tolerant GM rapeseed T1 - GM uljana repica tolerantna na herbicide-uticaj na životnu sredinu i poljoprivredu EP - 73 IS - 1 SP - 65 VL - 56 DO - 10.2298/JAS1101065Z ER -
@article{ author = "Petrović, Gordana and Nikolić, Zorica and Marjanović-Jeromela, Ana and Jovičić, Dušica and Ignjatov, Maja and Petrović, Dragana", year = "2011", abstract = "The introduction of genetically modified herbicide tolerant rapeseed has raised questions concerning the possible transfer of transgenes into wild relatives or neighbouring fields with similar crops. Pollen of rapeseed can be spread in the area and if a non-GM crop is fertilised by GM pollen, some percentage of the collected seed product will contain GM. Current regulation in the EU limits the allowed content. For conventional crops the critical level of GM contamination is in practice below 0.9%, which is the threshold value for labelling of GM in food and feed by the EU, although the limit for seeds is 0.1% in Serbia. In organic farming, the regulations do not allow the use of genetic engineering in the grain production system., Uvođenje genetski modifikovane uljane repice koja je otporna na herbicide nameće pitanja u vezi sa potencijalnim prenošenjem transgena sa genetski modifikovane uljane repice na njene divlje srodnike ili susedna polja sa sličnim kulturama. Polen uljane repice širi se u prostoru, te ukoliko je genetski nemodifikovan usev oplođen genetski modifikovanim polenom, određeni broj biljaka biće genetski modifikovan. Važeća zakonska regulativa u Evropskoj uniji ograničava dozvoljen sadržaj genetske modifikacije u usevima. Za konvencionalne useve najviši dozvoljen nivo kontaminacije u praksi je 0,9%, što je istovremeno i granična vrednost za obeležavanje GM hrane i hrane za životinje u Evropskoj uniji. U Srbiji kritična granica za semena iznosi 0,1%. U organskoj proizvodnji zakonska uredba ne dozvoljava upotrebu genetičkog inžinjeringa u sistemu proizvodnje semena.", publisher = "Univerzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet, Beograd", journal = "Journal of Agricultural Sciences (Belgrade)", title = "Environmental and agronomic impact of the herbicide tolerant GM rapeseed, GM uljana repica tolerantna na herbicide-uticaj na životnu sredinu i poljoprivredu", pages = "73-65", number = "1", volume = "56", doi = "10.2298/JAS1101065Z" }
Petrović, G., Nikolić, Z., Marjanović-Jeromela, A., Jovičić, D., Ignjatov, M.,& Petrović, D.. (2011). Environmental and agronomic impact of the herbicide tolerant GM rapeseed. in Journal of Agricultural Sciences (Belgrade) Univerzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet, Beograd., 56(1), 65-73. https://doi.org/10.2298/JAS1101065Z
Petrović G, Nikolić Z, Marjanović-Jeromela A, Jovičić D, Ignjatov M, Petrović D. Environmental and agronomic impact of the herbicide tolerant GM rapeseed. in Journal of Agricultural Sciences (Belgrade). 2011;56(1):65-73. doi:10.2298/JAS1101065Z .
Petrović, Gordana, Nikolić, Zorica, Marjanović-Jeromela, Ana, Jovičić, Dušica, Ignjatov, Maja, Petrović, Dragana, "Environmental and agronomic impact of the herbicide tolerant GM rapeseed" in Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 56, no. 1 (2011):65-73, https://doi.org/10.2298/JAS1101065Z . .