Претраживање
Приказ резултата 1-10 од 105
Prikaz novih ranostasnih NS sorti soje / A review of new early NS soybean cultivars
(Beograd : Društvo selekcionera i semenara Republike Srbije, 2008)
Rezultat intenzivnog, kontinuiranog rada na oplemenjivanju soje u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo, u Novom Sadu, je sve veći broj priznatih sorti ove industrijske biljke. U poslednjih nekoliko godina napravljen je ...
New NS varieties of six-rowed winter barley / Nove NS sorte ozimog višeredog ječma
(Društvo selekcionara i semenara Republike Srbije, Beograd, 2009)
The paper describes the characteristics of several new NS varieties of winter six-rowed barley released in Serbia between 2004 and 2007. These are Somborac, Ozren, Javor, Novosadski 773, Sremac and Leotar. In the official ...
Good technological quality and stable yields: The main objectives of barley breeding at the Novi Sad institute / Dobar tehnološki kvaliteti stabilan prinos - glavni pravci oplemenjivanja ječma u Novom Sadu
(Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad, 2000)
The paper describes malting and forage barley breeding at the Institute of Field and Vegetable Crops in Novi Sad with particular emphasis on technological quality. Breeding for yield for the most part involves efforts to ...
Winter malting barley - Novosadski 525 / Ozimi pivski ječam - Novosadski 525
(Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad, 2000)
The malting barley breeding program conducted at the Institute of Field and Vegetable Crops in Novi Sad is aimed at the development of disease resistant varieties which, after receiving adequate cultural practices and ...
Novosadski 737 and Nonius: New varieties of winter forage barley / Novosadski 737 i Nonius - nove sorte ozimog stočnog ječma
(Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad, 2009)
The paper describes the characteristics of two new varieties of six-rowed winter barley, Novosadski 737 and Nonius, developed at the Institute of Field and Vegetable Crops in Novi Sad. In the official variety trials in ...
Jari ječam Lav i Branko / Spring barley genotypes Lav and Branko
(Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo, 2001)
Savezna sortna komisija. 2000. godine priznala je dve nove sorte jarog ječma Lav i Branko. Obe sorte po botaničkoj klasifikaciji pripadaju jarom dvoredom ječmu Hordeum sativum ssp. distichum var. nutans. Sorta Lav nastala ...
Proizvodnja strnih žita u Jugoslaviji u 2000/01. i mere nege u tekućoj proizvodnji / Yugoslav small grains production in 2000/2001 and crop tending measures in current production
(Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo, 2002)
Ostvareni prinosi strnih žita u 2000/01. godini se mogu oceniti kao solidni s obzirom na veoma promenljive vremenske uslove. Ekstremi su se javljali kod padavina dok su temperature manje varirale u odnosu na prosečne ...
Uslovi proizvodnje i ostvareni prinosi strnih žita u 1998/99. godini / Production conditions and yields of small grains in 1998/99
(Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo, 2000)
U radu su analizirani prinosi strnih žita u Srbiji u 1998/99. godini. Niži prinos od očekivanog je ostvaren naročito kod pšenice i ozimog ječma. Uzroci smanjenom prinosu su mnogobrojni. Produžena setve, izostanak osnovnog ...
Ozimi ječam - Novosadski 529 i Novosadski 535 / Winter barley cultivars Novosadski 529 and Novosadski 535
(Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo, 2001)
Novosadski 529 i Novosadski 535 po botaničkoj klasifikaciji pripadaju ozimom dvoredom ječmu Hordeum sativum ssp. distichum var. nutans. Sorta Novosadski 529 nastala je iz ukrštanja: OJK 8-82/Novo.293//Sladoran a sorta ...
Characteristics of vegetable cultivars released by the Institute of field and vegetable crops in Serbia and abroad / Karakteristike priznatih sorti povrća Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u našoj zemlji i u inostranstvu
(Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad, 2009)
The Institute of Field and Vegetable Crops in Novi Sad has 51 newly developed, high-yielding vegetable cultivars, which can be grown in any of our country's vegetable-growing regions throughout the year and both indoors ...