Investigation of contemporary biotechnological processes in animal feed production aimed at increasing food competitiveness, quality and safety

Link to this page

info:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)/46012/RS//

Investigation of contemporary biotechnological processes in animal feed production aimed at increasing food competitiveness, quality and safety (en)
Истраживање савремених биотехнолошких поступака у производњи хране за животиње у циљу повећања конкурентности, квалитета и безбедности хране (sr)
Istraživanje savremenih biotehnoloških postupaka u proizvodnji hrane za životinje u cilju povećanja konkurentnosti, kvaliteta i bezbednosti hrane (sr_RS)
Authors

Publications

By-products of black (Brassica Nigra) and white (Sinapis Alba) mustard seed production as animal feed: Possibilities and hazards

Čolović, Dušica; Banjac, Vojislav; Rakita, Slađana; Čolović, Radmilo; Marjanović-Jeromela, Ana; Vidosavljević, Strahinja; Kokić, Bojana

(Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad, 2018)

TY  - JOUR
AU  - Čolović, Dušica
AU  - Banjac, Vojislav
AU  - Rakita, Slađana
AU  - Čolović, Radmilo
AU  - Marjanović-Jeromela, Ana
AU  - Vidosavljević, Strahinja
AU  - Kokić, Bojana
PY  - 2018
UR  - http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/1828
AB  - The agri-food industry generates thousands of tons of by-products such as skins, peels, seeds, leaves and other inedible fractions. Such by-products usually cause environmental issues due to their large amounts and high water activity promoting microbial development. Food by-products can be readily recycled and utilized as a source of fuel, feed and fertilizer. Therefore, it seems logical and feasible to turn food by-products into animal feeds. The purpose of this study is to produce a new animal feed compound by extruding by-products of black and white mustard seeds production. After extrusion, the feed compound obtained was dried and stored in two manners: under ambient conditions and in a climate chamber under accelerated conditions of high temperature and air humidity. Our objective was to examine the oxidative stability of the feed compound produced, and to compare the properties of black and white mustard seed extrudates.
AB  - Semenska proizvodnja stvara ogromne količine prehrambenog otpada svake godine, kao što su polomljenia zrna, ljuske, nejestivi delovi biljke, kao i delovi neadekvatnih senzornih i nutritivnih karakteristika. Jednostavan način za smanjenje količine semenskog 'otpada' ogleda se u što masovnijoj upotrebi u daljim ciklusima prerade. S obzirom na samo poreklo sirovina, kao najlogičniji i najjednostavniji vid dalje upotrebe odbačenih semenskih nusproizvoda nameće se proizvodnja hrane za životinje. Stoga je cilj ovog istraživanja bio da se ispita mogućnost upotrebe nusproizvoda semenske dorade crne i bele slačice u proizvodnji novog hraniva za ishranu životinja uz primenu tehnološkog postupka ekstrudiranja. Imajući u vidu hemijski sastav sirovine, nakon ekstrudiranja pristupljeno je ispitivanju je skladišne stabilnosti proizvedenih ekstrudata, praćenjem oksidativnih promena masne faze proizvoda. Proizvedeno hranivo je osušeno i skladišteno na dva načina. Prva grupa uzoraka skladištena je na sobnim uslovima temperature i vlažnosti vazduha, dok je druga grupa uzoraka skladištena u klima komori pri ubrzanim uslovima povišene temterature (65°C) i vlažnosti vazduha (φ = 70%). Sledeći parametri sukcesivno su praćeni tokom perioda skladištenja: mikrobiološki status uzoraka, peroksidni broj kao merilo primarne oksidacije proizvoda i supstance reaktivna sa tiobarbiturinskom kiselinom (Thiobarbituric Acid Reactive Substances - TBARS) i anisidinski broj kao merilo sekundarne oksidacije proizvoda. Dobijeni rezultati ukazuju na to da proizvedeni ekstrudati pokazuju značajan potencijal kao novo hranivo za životinje. Visok sadržaj proteina, a u isto vreme i masti, svrstavaju ekstrudirane nusproizvode slačice u proteinsko-energetska hraniva. Poredeći ova dva parametra sa vrednostima konvencionalnih hraniva, može se reći da su oba ekstrudata slična ekstrudiranoj soji. Međutim, ono što predstavlja problem, jeste visok sadržaj celuloze (preko 20% u oba ekstrudata), što je značajan limitirajući faktor u ishrani životinja. Za proizvedene ekstrudate karakterističan je visok sadržaj nezasićenih masnih kiselina. Ograničenje u nesmetanoj upotrebi ovih ekstrudata u ishrani životinja predstavlja visok sadržaj eruka kiseline, jedinjenu poznatom po svom antinutritivnom dejstvu, a koji ekstrudiranjem nije bilo moguće smanjiti. Takođe je utvrđeno da je ekstrudat proizveden od nusproizvoda crne slačice stabilniji od ekstrudiranih nusproizvoda bele slačice.
PB  - Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad
T2  - Journal on Processing & Energy in Agriculture
T1  - By-products of black (Brassica Nigra) and white (Sinapis Alba) mustard seed production as animal feed: Possibilities and hazards
T1  - Nusproizvodi semenske dorade crne (Brassica Nigra) i bele (Sinapis Alba) slačice kao hrana za životinje - mogućnosti i opasnosti
EP  - 191
IS  - 4
SP  - 188
VL  - 22
DO  - 10.5937/jpea1804188C
ER  - 
@article{
author = "Čolović, Dušica and Banjac, Vojislav and Rakita, Slađana and Čolović, Radmilo and Marjanović-Jeromela, Ana and Vidosavljević, Strahinja and Kokić, Bojana",
year = "2018",
abstract = "The agri-food industry generates thousands of tons of by-products such as skins, peels, seeds, leaves and other inedible fractions. Such by-products usually cause environmental issues due to their large amounts and high water activity promoting microbial development. Food by-products can be readily recycled and utilized as a source of fuel, feed and fertilizer. Therefore, it seems logical and feasible to turn food by-products into animal feeds. The purpose of this study is to produce a new animal feed compound by extruding by-products of black and white mustard seeds production. After extrusion, the feed compound obtained was dried and stored in two manners: under ambient conditions and in a climate chamber under accelerated conditions of high temperature and air humidity. Our objective was to examine the oxidative stability of the feed compound produced, and to compare the properties of black and white mustard seed extrudates., Semenska proizvodnja stvara ogromne količine prehrambenog otpada svake godine, kao što su polomljenia zrna, ljuske, nejestivi delovi biljke, kao i delovi neadekvatnih senzornih i nutritivnih karakteristika. Jednostavan način za smanjenje količine semenskog 'otpada' ogleda se u što masovnijoj upotrebi u daljim ciklusima prerade. S obzirom na samo poreklo sirovina, kao najlogičniji i najjednostavniji vid dalje upotrebe odbačenih semenskih nusproizvoda nameće se proizvodnja hrane za životinje. Stoga je cilj ovog istraživanja bio da se ispita mogućnost upotrebe nusproizvoda semenske dorade crne i bele slačice u proizvodnji novog hraniva za ishranu životinja uz primenu tehnološkog postupka ekstrudiranja. Imajući u vidu hemijski sastav sirovine, nakon ekstrudiranja pristupljeno je ispitivanju je skladišne stabilnosti proizvedenih ekstrudata, praćenjem oksidativnih promena masne faze proizvoda. Proizvedeno hranivo je osušeno i skladišteno na dva načina. Prva grupa uzoraka skladištena je na sobnim uslovima temperature i vlažnosti vazduha, dok je druga grupa uzoraka skladištena u klima komori pri ubrzanim uslovima povišene temterature (65°C) i vlažnosti vazduha (φ = 70%). Sledeći parametri sukcesivno su praćeni tokom perioda skladištenja: mikrobiološki status uzoraka, peroksidni broj kao merilo primarne oksidacije proizvoda i supstance reaktivna sa tiobarbiturinskom kiselinom (Thiobarbituric Acid Reactive Substances - TBARS) i anisidinski broj kao merilo sekundarne oksidacije proizvoda. Dobijeni rezultati ukazuju na to da proizvedeni ekstrudati pokazuju značajan potencijal kao novo hranivo za životinje. Visok sadržaj proteina, a u isto vreme i masti, svrstavaju ekstrudirane nusproizvode slačice u proteinsko-energetska hraniva. Poredeći ova dva parametra sa vrednostima konvencionalnih hraniva, može se reći da su oba ekstrudata slična ekstrudiranoj soji. Međutim, ono što predstavlja problem, jeste visok sadržaj celuloze (preko 20% u oba ekstrudata), što je značajan limitirajući faktor u ishrani životinja. Za proizvedene ekstrudate karakterističan je visok sadržaj nezasićenih masnih kiselina. Ograničenje u nesmetanoj upotrebi ovih ekstrudata u ishrani životinja predstavlja visok sadržaj eruka kiseline, jedinjenu poznatom po svom antinutritivnom dejstvu, a koji ekstrudiranjem nije bilo moguće smanjiti. Takođe je utvrđeno da je ekstrudat proizveden od nusproizvoda crne slačice stabilniji od ekstrudiranih nusproizvoda bele slačice.",
publisher = "Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad",
journal = "Journal on Processing & Energy in Agriculture",
title = "By-products of black (Brassica Nigra) and white (Sinapis Alba) mustard seed production as animal feed: Possibilities and hazards, Nusproizvodi semenske dorade crne (Brassica Nigra) i bele (Sinapis Alba) slačice kao hrana za životinje - mogućnosti i opasnosti",
pages = "191-188",
number = "4",
volume = "22",
doi = "10.5937/jpea1804188C"
}
Čolović, D., Banjac, V., Rakita, S., Čolović, R., Marjanović-Jeromela, A., Vidosavljević, S.,& Kokić, B.. (2018). By-products of black (Brassica Nigra) and white (Sinapis Alba) mustard seed production as animal feed: Possibilities and hazards. in Journal on Processing & Energy in Agriculture
Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad., 22(4), 188-191.
https://doi.org/10.5937/jpea1804188C
Čolović D, Banjac V, Rakita S, Čolović R, Marjanović-Jeromela A, Vidosavljević S, Kokić B. By-products of black (Brassica Nigra) and white (Sinapis Alba) mustard seed production as animal feed: Possibilities and hazards. in Journal on Processing & Energy in Agriculture. 2018;22(4):188-191.
doi:10.5937/jpea1804188C .
Čolović, Dušica, Banjac, Vojislav, Rakita, Slađana, Čolović, Radmilo, Marjanović-Jeromela, Ana, Vidosavljević, Strahinja, Kokić, Bojana, "By-products of black (Brassica Nigra) and white (Sinapis Alba) mustard seed production as animal feed: Possibilities and hazards" in Journal on Processing & Energy in Agriculture, 22, no. 4 (2018):188-191,
https://doi.org/10.5937/jpea1804188C . .
2

Valorization of rapeseed grain by-products

Kormanjos, Sandor M.; Popović, Sanja J.; Kostadinović, Ljiljana; Marjanović-Jeromela, Ana; Spasevski, Nedeljka J.

(Univerzitet u Novom Sadu - Naučni institut za prehrambene tehnologije, Novi Sad, 2016)

TY  - JOUR
AU  - Kormanjos, Sandor M.
AU  - Popović, Sanja J.
AU  - Kostadinović, Ljiljana
AU  - Marjanović-Jeromela, Ana
AU  - Spasevski, Nedeljka J.
PY  - 2016
UR  - http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/1537
AB  - After technological processing of rapeseed significant amounts of useful and useless waste products stand out. The aim of the present study was to investigate the chemical composition, content of glucosinolates, microbiological safety, and presence of mycotoxins and heavy element contents of useful rapeseed by-products which are intended for animal nutrition. Feed components as well as complete mixtures for animal feed must be safe and in accordance with the requirements of the current national regulation. The investigated useful by-products contained significant amounts of proteins (21.80%) and fat (33.78%). As a part of the research, extrusion of the mixture containing rapeseed by-products and maize in the ratio of 50:50% was performed. The process of extrusion was carried out at 130 °C. Based on the obtained results it was noticed that the investigated extruded mixture is a convenient protein-energy supplement suitable for animal feed production with significantly reduced glucosinolate content (from 10.30 to 7.82 µmol/g). It was also observed that the extrusion of feed mixture led to the reduction of the number of microorganisms which ensures safe feedstuff for animal feed production.
AB  - U tehnološkom postupku prerade semenske uljane repice izdvaja se značajna količina otpadnih produkata. Cilj istraživanja bio je da se ispita hemijski sastav, sadržaj glukozinolata, mikrobiološka ispravnost, prisustvo mikotoksina i teških metala u nusproizvodima koji se dobijaju pri doradi semenske uljane repice, namenjenih proizvodnji hrane za životinje. Potpune smeše za ishranu životinja kao i hraniva moraju biti higijenski ispravne i udovoljiti zahtevima važećeg Pravilnika o kvalitetu hrane za životinje. Na osnovu ispitivanja pomenutih parametara, ustanovljeno je da ispitivani sporedni proizvodi sadrže značajnu količinu proteina (21,80%) i masti (33,78%). U okviru istraživanja izvršeno je ekstrudiranje sporednog proizvoda iz dorade semenske uljane repice sa kukuruzom u odnosu 50:50%. Ekstrudiranje smeše primesa iz dorade semenske uljane repice i kukuruza je sprovedeno na temperaturi od 130 °C. Dobijeno je hranivo zadovoljavajućeg nutritivno-hemijskog profila, uz značajnu redukciju sadržaja glukozinolata za 24,08% (sa 10,30 na 7,82 µmol/g). Na osnovu izvedenih ispitivanja, ustanovljeno je da procesom ekstrudiranja hraniva dolazi do smanjenja broja mikroorganizama čime se obezbeđuje higijenska ispravnost ekstrudata.
PB  - Univerzitet u Novom Sadu - Naučni institut za prehrambene tehnologije, Novi Sad
T2  - Food & Feed Research
T1  - Valorization of rapeseed grain by-products
T1  - Valorizacija sporednih proizvoda iz dorade semenske uljane repice
EP  - 56
IS  - 1
SP  - 51
VL  - 43
DO  - 10.5937/FFR1601051K
ER  - 
@article{
author = "Kormanjos, Sandor M. and Popović, Sanja J. and Kostadinović, Ljiljana and Marjanović-Jeromela, Ana and Spasevski, Nedeljka J.",
year = "2016",
abstract = "After technological processing of rapeseed significant amounts of useful and useless waste products stand out. The aim of the present study was to investigate the chemical composition, content of glucosinolates, microbiological safety, and presence of mycotoxins and heavy element contents of useful rapeseed by-products which are intended for animal nutrition. Feed components as well as complete mixtures for animal feed must be safe and in accordance with the requirements of the current national regulation. The investigated useful by-products contained significant amounts of proteins (21.80%) and fat (33.78%). As a part of the research, extrusion of the mixture containing rapeseed by-products and maize in the ratio of 50:50% was performed. The process of extrusion was carried out at 130 °C. Based on the obtained results it was noticed that the investigated extruded mixture is a convenient protein-energy supplement suitable for animal feed production with significantly reduced glucosinolate content (from 10.30 to 7.82 µmol/g). It was also observed that the extrusion of feed mixture led to the reduction of the number of microorganisms which ensures safe feedstuff for animal feed production., U tehnološkom postupku prerade semenske uljane repice izdvaja se značajna količina otpadnih produkata. Cilj istraživanja bio je da se ispita hemijski sastav, sadržaj glukozinolata, mikrobiološka ispravnost, prisustvo mikotoksina i teških metala u nusproizvodima koji se dobijaju pri doradi semenske uljane repice, namenjenih proizvodnji hrane za životinje. Potpune smeše za ishranu životinja kao i hraniva moraju biti higijenski ispravne i udovoljiti zahtevima važećeg Pravilnika o kvalitetu hrane za životinje. Na osnovu ispitivanja pomenutih parametara, ustanovljeno je da ispitivani sporedni proizvodi sadrže značajnu količinu proteina (21,80%) i masti (33,78%). U okviru istraživanja izvršeno je ekstrudiranje sporednog proizvoda iz dorade semenske uljane repice sa kukuruzom u odnosu 50:50%. Ekstrudiranje smeše primesa iz dorade semenske uljane repice i kukuruza je sprovedeno na temperaturi od 130 °C. Dobijeno je hranivo zadovoljavajućeg nutritivno-hemijskog profila, uz značajnu redukciju sadržaja glukozinolata za 24,08% (sa 10,30 na 7,82 µmol/g). Na osnovu izvedenih ispitivanja, ustanovljeno je da procesom ekstrudiranja hraniva dolazi do smanjenja broja mikroorganizama čime se obezbeđuje higijenska ispravnost ekstrudata.",
publisher = "Univerzitet u Novom Sadu - Naučni institut za prehrambene tehnologije, Novi Sad",
journal = "Food & Feed Research",
title = "Valorization of rapeseed grain by-products, Valorizacija sporednih proizvoda iz dorade semenske uljane repice",
pages = "56-51",
number = "1",
volume = "43",
doi = "10.5937/FFR1601051K"
}
Kormanjos, S. M., Popović, S. J., Kostadinović, L., Marjanović-Jeromela, A.,& Spasevski, N. J.. (2016). Valorization of rapeseed grain by-products. in Food & Feed Research
Univerzitet u Novom Sadu - Naučni institut za prehrambene tehnologije, Novi Sad., 43(1), 51-56.
https://doi.org/10.5937/FFR1601051K
Kormanjos SM, Popović SJ, Kostadinović L, Marjanović-Jeromela A, Spasevski NJ. Valorization of rapeseed grain by-products. in Food & Feed Research. 2016;43(1):51-56.
doi:10.5937/FFR1601051K .
Kormanjos, Sandor M., Popović, Sanja J., Kostadinović, Ljiljana, Marjanović-Jeromela, Ana, Spasevski, Nedeljka J., "Valorization of rapeseed grain by-products" in Food & Feed Research, 43, no. 1 (2016):51-56,
https://doi.org/10.5937/FFR1601051K . .
2