Karakterizacija zemljišta vinograda za oznaku geografskog porekla vina: pilot projekat “Šumadijski vinogradarski rejon”, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije, Uprava za poljoprivredno zemljište

Link to this page

Karakterizacija zemljišta vinograda za oznaku geografskog porekla vina: pilot projekat “Šumadijski vinogradarski rejon”, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije, Uprava za poljoprivredno zemljište

Authors

Publications

Karakterizacija zemljišta vinograda za oznaku geografskog porekla vina: pilot projekat “Šumadijski vinogradarski rejon”

Ninkov, Jordana; Vasin, Jovica; Milić, Stanko; Marinković, Jelena; Sekulić, Petar; Hansman, Štefan; Živanov, Milorad; Jakšić, Darko

(Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo, 2014)

TY  - BOOK
AU  - Ninkov, Jordana
AU  - Vasin, Jovica
AU  - Milić, Stanko
AU  - Marinković, Jelena
AU  - Sekulić, Petar
AU  - Hansman, Štefan
AU  - Živanov, Milorad
AU  - Jakšić, Darko
PY  - 2014
UR  - http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/3235
AB  - Proizvodnja kvalitetnog grožđa i vina započinje optimalnim korišćenjem zemljišta u skladu sa lokalnim klimatskim uslovima. U savremenoj literaturi, dinamičko međudejstvo abiotičkih i biotičkih faktora u vinogradarstvu (prema nekim autorima i ljudskog faktora), označava se izrazom terroir (francuska reč). Zemljište u vinogradarskoj proizvodnji predstavlja esencijalni deo šireg koncepta terroir koji u jednoj reči sažima sve specifične uticaje različitih tipova zemljišta, nadmorske visine, položaja prema suncu, položaja i nagiba vinograda. Takođe, terroir podrazumeva i temperaturu (ekstreme i proseke), količinu padavina, brzinu i smer vetra, ukupan broj sunčanih sati, učestalost mraza, magle i sl. Vinova loza se gaji na velikim globalnim površinama različitih zemljišta, kroz dugu istoriju. Fizičko-hemijske osobine zemljišta su, u najvećoj meri, određene samim tipom zemljišta. Struktura zemljišta i njegov hemijski sastav određuju kvalitet grožđa i samim tim, posredno i kvalitet vina. Zemljište pruža potporu korenovom sistemu vinove loze i za nju predstavlja glavni izvor vode i nutrijenata. Uticaj kvaliteta zemljišta na karakter i ukus vina je dokazan u velikom broju savremenih studija.
PB  - Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo
T1  - Karakterizacija zemljišta vinograda za oznaku geografskog porekla vina: pilot projekat “Šumadijski vinogradarski rejon”
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_3235
ER  - 
@book{
author = "Ninkov, Jordana and Vasin, Jovica and Milić, Stanko and Marinković, Jelena and Sekulić, Petar and Hansman, Štefan and Živanov, Milorad and Jakšić, Darko",
year = "2014",
abstract = "Proizvodnja kvalitetnog grožđa i vina započinje optimalnim korišćenjem zemljišta u skladu sa lokalnim klimatskim uslovima. U savremenoj literaturi, dinamičko međudejstvo abiotičkih i biotičkih faktora u vinogradarstvu (prema nekim autorima i ljudskog faktora), označava se izrazom terroir (francuska reč). Zemljište u vinogradarskoj proizvodnji predstavlja esencijalni deo šireg koncepta terroir koji u jednoj reči sažima sve specifične uticaje različitih tipova zemljišta, nadmorske visine, položaja prema suncu, položaja i nagiba vinograda. Takođe, terroir podrazumeva i temperaturu (ekstreme i proseke), količinu padavina, brzinu i smer vetra, ukupan broj sunčanih sati, učestalost mraza, magle i sl. Vinova loza se gaji na velikim globalnim površinama različitih zemljišta, kroz dugu istoriju. Fizičko-hemijske osobine zemljišta su, u najvećoj meri, određene samim tipom zemljišta. Struktura zemljišta i njegov hemijski sastav određuju kvalitet grožđa i samim tim, posredno i kvalitet vina. Zemljište pruža potporu korenovom sistemu vinove loze i za nju predstavlja glavni izvor vode i nutrijenata. Uticaj kvaliteta zemljišta na karakter i ukus vina je dokazan u velikom broju savremenih studija.",
publisher = "Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo",
title = "Karakterizacija zemljišta vinograda za oznaku geografskog porekla vina: pilot projekat “Šumadijski vinogradarski rejon”",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_3235"
}
Ninkov, J., Vasin, J., Milić, S., Marinković, J., Sekulić, P., Hansman, Š., Živanov, M.,& Jakšić, D.. (2014). Karakterizacija zemljišta vinograda za oznaku geografskog porekla vina: pilot projekat “Šumadijski vinogradarski rejon”. 
Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo..
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_3235
Ninkov J, Vasin J, Milić S, Marinković J, Sekulić P, Hansman Š, Živanov M, Jakšić D. Karakterizacija zemljišta vinograda za oznaku geografskog porekla vina: pilot projekat “Šumadijski vinogradarski rejon”. 2014;.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_3235 .
Ninkov, Jordana, Vasin, Jovica, Milić, Stanko, Marinković, Jelena, Sekulić, Petar, Hansman, Štefan, Živanov, Milorad, Jakšić, Darko, "Karakterizacija zemljišta vinograda za oznaku geografskog porekla vina: pilot projekat “Šumadijski vinogradarski rejon”" (2014),
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_3235 .