Dozet, Dimitrije

Link to this page

Authority KeyName Variants
520197d9-4308-413f-a68a-fcc3191b7db9
  • Dozet, Dimitrije (3)
Projects

Author's Bibliography

Prinos paprike u zavisnosti od primene vodenih ekstrakata

Dozet, Gordana; Đukić, Vojin; Mamlić, Zlatica; Đurić, Nenad; Cvijanović, Gorica; Jakšić, Snežana; Dozet, Dimitrije

(Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo, 2022)

TY  - CONF
AU  - Dozet, Gordana
AU  - Đukić, Vojin
AU  - Mamlić, Zlatica
AU  - Đurić, Nenad
AU  - Cvijanović, Gorica
AU  - Jakšić, Snežana
AU  - Dozet, Dimitrije
PY  - 2022
UR  - http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/3376
AB  - Eksperimentalni ogled sa paprikom bio je postavljen u plasteniku tokom 2021. godine sa sledećim tretmanima: vodeni ekstrakti od korena maslačka, kore banane i preparata Nutri Fos-K koji su primenjeni folijarno. U razvoju održivih poljoprivrednih sistema nastoji se da se smanji upotreba sintetičkih mineralnih đubriva kako bi se dobila zdravstveno bezbedna hrana proizvedena po organskim principima. Postignut je zadovoljavajući broj plodova i prinos paprike u primeni vodenih ekstrakata od korena maslačka i bananine kore. Najbolji rezultati su postignuti sa primenom tečnog sintetičkog đubriva Nutri Fos-K, jer sadrži visoku koncentraciju fosfora i kalijuma. Međutim, primena nedozvoljenih preparata u organskoj proizvodnji negativno utiče na životnu sredinu i poskupljuje proizvodnju. Primena vodenih ekstrakata od biljaka koje se nalaze na gazdinstvu i od biljnih otpadaka ne utiče na poskupljenje proizvodnje. Preporuka je nastaviti sa istraživanjem u pravcu primene vodenih ekstrakata.
AB  - An experiment with peppers was set in a greenhouse during the year 2021 and it included the following treatments: aqueous dandelion root and banana peel extracts and Nutri Fos-K preparation which were applied foliarly. In sustainable agricultural systems' development, there are efforts to decrease synthetic mineral fertilizer use to obtain healthy food produced by organic cultivation principles. A satisfactory pepper fruit number and yield were achieved by applying aqueous dandelion root and banana peel extracts. The best results were achieved by applying liquid synthetic fertilizer Nutri Fos-K, because it contains high phosphorus and potassium concentrations. However, the use of prohibited preparations in organic production negatively affects the environment and rises production costs. Applying aqueous extracts of farmstead plants and plant residue does not affect production cost increase. The suggestion is to continue research in the direction of aqueous extract application.
PB  - Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo
C3  - Zbornik radova, Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 3. novembar 2022.
T1  - Prinos paprike u zavisnosti od primene vodenih ekstrakata
T1  - Pepper yield depending on the aplication of aqueous extracts
EP  - 80
SP  - 73
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_3376
ER  - 
@conference{
author = "Dozet, Gordana and Đukić, Vojin and Mamlić, Zlatica and Đurić, Nenad and Cvijanović, Gorica and Jakšić, Snežana and Dozet, Dimitrije",
year = "2022",
abstract = "Eksperimentalni ogled sa paprikom bio je postavljen u plasteniku tokom 2021. godine sa sledećim tretmanima: vodeni ekstrakti od korena maslačka, kore banane i preparata Nutri Fos-K koji su primenjeni folijarno. U razvoju održivih poljoprivrednih sistema nastoji se da se smanji upotreba sintetičkih mineralnih đubriva kako bi se dobila zdravstveno bezbedna hrana proizvedena po organskim principima. Postignut je zadovoljavajući broj plodova i prinos paprike u primeni vodenih ekstrakata od korena maslačka i bananine kore. Najbolji rezultati su postignuti sa primenom tečnog sintetičkog đubriva Nutri Fos-K, jer sadrži visoku koncentraciju fosfora i kalijuma. Međutim, primena nedozvoljenih preparata u organskoj proizvodnji negativno utiče na životnu sredinu i poskupljuje proizvodnju. Primena vodenih ekstrakata od biljaka koje se nalaze na gazdinstvu i od biljnih otpadaka ne utiče na poskupljenje proizvodnje. Preporuka je nastaviti sa istraživanjem u pravcu primene vodenih ekstrakata., An experiment with peppers was set in a greenhouse during the year 2021 and it included the following treatments: aqueous dandelion root and banana peel extracts and Nutri Fos-K preparation which were applied foliarly. In sustainable agricultural systems' development, there are efforts to decrease synthetic mineral fertilizer use to obtain healthy food produced by organic cultivation principles. A satisfactory pepper fruit number and yield were achieved by applying aqueous dandelion root and banana peel extracts. The best results were achieved by applying liquid synthetic fertilizer Nutri Fos-K, because it contains high phosphorus and potassium concentrations. However, the use of prohibited preparations in organic production negatively affects the environment and rises production costs. Applying aqueous extracts of farmstead plants and plant residue does not affect production cost increase. The suggestion is to continue research in the direction of aqueous extract application.",
publisher = "Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo",
journal = "Zbornik radova, Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 3. novembar 2022.",
title = "Prinos paprike u zavisnosti od primene vodenih ekstrakata, Pepper yield depending on the aplication of aqueous extracts",
pages = "80-73",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_3376"
}
Dozet, G., Đukić, V., Mamlić, Z., Đurić, N., Cvijanović, G., Jakšić, S.,& Dozet, D.. (2022). Prinos paprike u zavisnosti od primene vodenih ekstrakata. in Zbornik radova, Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 3. novembar 2022.
Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo., 73-80.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_3376
Dozet G, Đukić V, Mamlić Z, Đurić N, Cvijanović G, Jakšić S, Dozet D. Prinos paprike u zavisnosti od primene vodenih ekstrakata. in Zbornik radova, Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 3. novembar 2022.. 2022;:73-80.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_3376 .
Dozet, Gordana, Đukić, Vojin, Mamlić, Zlatica, Đurić, Nenad, Cvijanović, Gorica, Jakšić, Snežana, Dozet, Dimitrije, "Prinos paprike u zavisnosti od primene vodenih ekstrakata" in Zbornik radova, Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka 3. novembar 2022. (2022):73-80,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_3376 .

Uticaj sorte i mikrobioloških preparata na broj i masu nodula kod organske proizvodnje pasulja

Dozet, Gordana; Đukić, Vojin; Mamlić, Zlatica; Đurić, Nenad; Cvijanović, Gorica; Jovanović Todorović, Marijana; Dozet, Dimitrije

(Čačak : Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet, 2021)

TY  - CONF
AU  - Dozet, Gordana
AU  - Đukić, Vojin
AU  - Mamlić, Zlatica
AU  - Đurić, Nenad
AU  - Cvijanović, Gorica
AU  - Jovanović Todorović, Marijana
AU  - Dozet, Dimitrije
PY  - 2021
UR  - http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/2398
AB  - Obavljena su trogodišnja istraživanja sa uticajem mikrobioloških
preparata i Guaanita na broj i masu nodula na korenu pasulja kod organske
proizvodnje. Najveći broj i masa nodula bila je u vremenski povoljnijoj godini sa
više vlage. Najmanji broj nodula je bio u varijanti kada se Tiffi nanosio direktno na
seme pre seve, dok je masa nodula bila najmanja u kontroli. Utvrđena je pozitivna
nesignifikatna korelacija broja i mase nodula sa prinosom. Nodulacija je zavisila od
sorte. Primena EM 7 dana pred setvu i kombinacija Guanito pred setvu+EM u
cvetanju pokazali su pozitivan uticaj na broj i masu nodula.
AB  - Three-year research, in the impact of microbial preparations and Gunatito on
bean-root-nodule number and mass in organic production, was published. The
highest nodule number and mass was in the year with a more favorable weather
conditions, with a higher humidity. The lowest nodule number was in the method
with a direct Tiffi application on the pre-sowing seed, whereas the lowest nodule
mass was in the control variety. A positive insignificant correlation was
determined between nodule number and mass, and yield. Nodulation was variety
dependant. EM application 7 days before sowing, and the combination of Guanito
before sowing with EM in flowering, showed a positive impact on nodule number
and mass
PB  - Čačak : Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet
C3  - Zbornik radova, 26. Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 12-13. mart 2021.
T1  - Uticaj sorte i mikrobioloških preparata na broj i masu nodula kod organske proizvodnje pasulja
T1  - The impact of variety and microbial preparations on nodule number and mass in organic bean production
EP  - 60
SP  - 55
DO  - 10.46793/SBT26.055D
ER  - 
@conference{
author = "Dozet, Gordana and Đukić, Vojin and Mamlić, Zlatica and Đurić, Nenad and Cvijanović, Gorica and Jovanović Todorović, Marijana and Dozet, Dimitrije",
year = "2021",
abstract = "Obavljena su trogodišnja istraživanja sa uticajem mikrobioloških
preparata i Guaanita na broj i masu nodula na korenu pasulja kod organske
proizvodnje. Najveći broj i masa nodula bila je u vremenski povoljnijoj godini sa
više vlage. Najmanji broj nodula je bio u varijanti kada se Tiffi nanosio direktno na
seme pre seve, dok je masa nodula bila najmanja u kontroli. Utvrđena je pozitivna
nesignifikatna korelacija broja i mase nodula sa prinosom. Nodulacija je zavisila od
sorte. Primena EM 7 dana pred setvu i kombinacija Guanito pred setvu+EM u
cvetanju pokazali su pozitivan uticaj na broj i masu nodula., Three-year research, in the impact of microbial preparations and Gunatito on
bean-root-nodule number and mass in organic production, was published. The
highest nodule number and mass was in the year with a more favorable weather
conditions, with a higher humidity. The lowest nodule number was in the method
with a direct Tiffi application on the pre-sowing seed, whereas the lowest nodule
mass was in the control variety. A positive insignificant correlation was
determined between nodule number and mass, and yield. Nodulation was variety
dependant. EM application 7 days before sowing, and the combination of Guanito
before sowing with EM in flowering, showed a positive impact on nodule number
and mass",
publisher = "Čačak : Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet",
journal = "Zbornik radova, 26. Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 12-13. mart 2021.",
title = "Uticaj sorte i mikrobioloških preparata na broj i masu nodula kod organske proizvodnje pasulja, The impact of variety and microbial preparations on nodule number and mass in organic bean production",
pages = "60-55",
doi = "10.46793/SBT26.055D"
}
Dozet, G., Đukić, V., Mamlić, Z., Đurić, N., Cvijanović, G., Jovanović Todorović, M.,& Dozet, D.. (2021). Uticaj sorte i mikrobioloških preparata na broj i masu nodula kod organske proizvodnje pasulja. in Zbornik radova, 26. Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 12-13. mart 2021.
Čačak : Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet., 55-60.
https://doi.org/10.46793/SBT26.055D
Dozet G, Đukić V, Mamlić Z, Đurić N, Cvijanović G, Jovanović Todorović M, Dozet D. Uticaj sorte i mikrobioloških preparata na broj i masu nodula kod organske proizvodnje pasulja. in Zbornik radova, 26. Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 12-13. mart 2021.. 2021;:55-60.
doi:10.46793/SBT26.055D .
Dozet, Gordana, Đukić, Vojin, Mamlić, Zlatica, Đurić, Nenad, Cvijanović, Gorica, Jovanović Todorović, Marijana, Dozet, Dimitrije, "Uticaj sorte i mikrobioloških preparata na broj i masu nodula kod organske proizvodnje pasulja" in Zbornik radova, 26. Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 12-13. mart 2021. (2021):55-60,
https://doi.org/10.46793/SBT26.055D . .

Prinos i kvalitet zrna NS sorti soje u 2020. godini

Mamlić, Zlatica; Miladinović, Jegor; Đukić, Vojin; Dozet, Gordana; Bajagić, Marija; Dozet, Dimitrije; Dozet, Milan

(Novi Sad:Univerzitet u Novom Sadu, Tehnološki fakultet, 2021)

TY  - CONF
AU  - Mamlić, Zlatica
AU  - Miladinović, Jegor
AU  - Đukić, Vojin
AU  - Dozet, Gordana
AU  - Bajagić, Marija
AU  - Dozet, Dimitrije
AU  - Dozet, Milan
PY  - 2021
UR  - http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/2561
AB  - Sorte soje mogu se razlikovati po morfološkim osobinama, dužini vegetacionog
perioda, prinosu i kvalitetu zrna. Cilj ovoga rada je sagledavanje prinosa, sadržaja
proteina i ulja, kao i prinosa proteina i ulja po jedinici površine NS sorti soje u 2020.
godini na lokalitetu Rimski Šančevi. Sorta soje NS Fantast ostvarila je najviši prinos
zrna (4402 kg ha-1). Najviši prinos proteina po jedinici površine ostavrila je sorta soje
NS Kolos (1756 kg ha-1). Sorta NS Kaća imala je najviši sadržaj proteina (46,21),
sorta NS Atlas najviši sadržaj ulja (22,73%), dok je najviši prinos ulja po jedinici
površine ostvaren sa sortom soje NS Fantast (961 kg ha-1) i NS Hogar (954 kg ha-1).
AB  - Soybean varieties can vary accordind to morphological characteristics, vegetation
period lenght, yield and grain quality. The aim of this paper is to analyze the yield,
protein and oil content, as well as protein and oil yield per unit area of NS soybean
varieties in 2020 at the Rimski Šančevi locality. The NS Fantast soybean cultivar had
the greatest grain yield (4402 kg ha-1). The NS Kolos cultivar had the greatest protein
yield per unit area (1756 kg ha-1). The NS Kaća cultivar had the greatest protein
content (46.21), the NS Atlas cultivar had the greatest oil content ( 22.73%), while
the greatest oil yield per unit area was achieved with the NS Fantast soybean variety
(961 kg ha-1), and NS Hogar variety (954 kg ha-1).
PB  - Novi Sad:Univerzitet u Novom Sadu, Tehnološki fakultet
PB  - Novi Sad: Institut za ratarstvo i povrtarstvo
PB  - Novi Sad: DOO „Industrijsko bilje” Novi Sad
C3  - Zbornik radova, 62. Savetovanje „Proizvodnja i prerada uljarica” sa međunarodnim učešćem, 27. jun - 2. jul 2021, Herceg Novi
T1  - Prinos i kvalitet zrna NS sorti soje u 2020. godini
T1  - Yield and quality NS soybean varieties in 2020 year
EP  - 76
SP  - 71
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2561
ER  - 
@conference{
author = "Mamlić, Zlatica and Miladinović, Jegor and Đukić, Vojin and Dozet, Gordana and Bajagić, Marija and Dozet, Dimitrije and Dozet, Milan",
year = "2021",
abstract = "Sorte soje mogu se razlikovati po morfološkim osobinama, dužini vegetacionog
perioda, prinosu i kvalitetu zrna. Cilj ovoga rada je sagledavanje prinosa, sadržaja
proteina i ulja, kao i prinosa proteina i ulja po jedinici površine NS sorti soje u 2020.
godini na lokalitetu Rimski Šančevi. Sorta soje NS Fantast ostvarila je najviši prinos
zrna (4402 kg ha-1). Najviši prinos proteina po jedinici površine ostavrila je sorta soje
NS Kolos (1756 kg ha-1). Sorta NS Kaća imala je najviši sadržaj proteina (46,21),
sorta NS Atlas najviši sadržaj ulja (22,73%), dok je najviši prinos ulja po jedinici
površine ostvaren sa sortom soje NS Fantast (961 kg ha-1) i NS Hogar (954 kg ha-1)., Soybean varieties can vary accordind to morphological characteristics, vegetation
period lenght, yield and grain quality. The aim of this paper is to analyze the yield,
protein and oil content, as well as protein and oil yield per unit area of NS soybean
varieties in 2020 at the Rimski Šančevi locality. The NS Fantast soybean cultivar had
the greatest grain yield (4402 kg ha-1). The NS Kolos cultivar had the greatest protein
yield per unit area (1756 kg ha-1). The NS Kaća cultivar had the greatest protein
content (46.21), the NS Atlas cultivar had the greatest oil content ( 22.73%), while
the greatest oil yield per unit area was achieved with the NS Fantast soybean variety
(961 kg ha-1), and NS Hogar variety (954 kg ha-1).",
publisher = "Novi Sad:Univerzitet u Novom Sadu, Tehnološki fakultet, Novi Sad: Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad: DOO „Industrijsko bilje” Novi Sad",
journal = "Zbornik radova, 62. Savetovanje „Proizvodnja i prerada uljarica” sa međunarodnim učešćem, 27. jun - 2. jul 2021, Herceg Novi",
title = "Prinos i kvalitet zrna NS sorti soje u 2020. godini, Yield and quality NS soybean varieties in 2020 year",
pages = "76-71",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2561"
}
Mamlić, Z., Miladinović, J., Đukić, V., Dozet, G., Bajagić, M., Dozet, D.,& Dozet, M.. (2021). Prinos i kvalitet zrna NS sorti soje u 2020. godini. in Zbornik radova, 62. Savetovanje „Proizvodnja i prerada uljarica” sa međunarodnim učešćem, 27. jun - 2. jul 2021, Herceg Novi
Novi Sad:Univerzitet u Novom Sadu, Tehnološki fakultet., 71-76.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2561
Mamlić Z, Miladinović J, Đukić V, Dozet G, Bajagić M, Dozet D, Dozet M. Prinos i kvalitet zrna NS sorti soje u 2020. godini. in Zbornik radova, 62. Savetovanje „Proizvodnja i prerada uljarica” sa međunarodnim učešćem, 27. jun - 2. jul 2021, Herceg Novi. 2021;:71-76.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2561 .
Mamlić, Zlatica, Miladinović, Jegor, Đukić, Vojin, Dozet, Gordana, Bajagić, Marija, Dozet, Dimitrije, Dozet, Milan, "Prinos i kvalitet zrna NS sorti soje u 2020. godini" in Zbornik radova, 62. Savetovanje „Proizvodnja i prerada uljarica” sa međunarodnim učešćem, 27. jun - 2. jul 2021, Herceg Novi (2021):71-76,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2561 .