Ljubičić, Nataša

Link to this page

Authority KeyName Variants
5c8859eb-a962-4f1e-afa8-5bfd5c4b168f
  • Ljubičić, Nataša (1)

Author's Bibliography

Produktivnost i kvalitet crnog ovsa Avena strigosa Schreb. i benefit za zdravlje

Popović, Vera; Burić, Marko; Mikić, Sanja; Janković, Snežana; Filipović, Vladimir; Brbaklić, Ljiljana; Simić, Divna; Ljubičić, Nataša

(Beograd : Društvo genetičara Srbije, 2023)

TY  - CONF
AU  - Popović, Vera
AU  - Burić, Marko
AU  - Mikić, Sanja
AU  - Janković, Snežana
AU  - Filipović, Vladimir
AU  - Brbaklić, Ljiljana
AU  - Simić, Divna
AU  - Ljubičić, Nataša
PY  - 2023
UR  - http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/4017
AB  - Crni ovas Avena strigosa Schreb. se u svetu i kod nas gaji na malim površinama. Zahvaljujuću visokoj nutritivnoj vrednosti, visokovrednim proteinima, vitaminima B grupe, i nutrijentima (kalcijum, kalijum, magnezijum, natrijum, silicijum, gvožđe, mangan, cink i bakar) kao i flavonoidima i skrobu, koristi se za ishranu ljudi i stoke, za industrijsku preradu, a u farmaceutskoj industriji i medicini kao prirodan lek. Ovas povoljno deluje na kvalitet kostiju, jača imunitet, povoljno utiče na prostatu, nesanicu, anksioznost, depresiju, nervozu, promuklost, snižava nivo holesterola i telesnu masu, visok krvni pritisak i šećer u krvi. Čaj od ovsa se posebno preporučuje obolelima od multiple skleroze i kod lečenja dijabetesa. U ovoj studiji ispitivana je produktivnost crnog ovsa u dve varijante: V1-kontrola-bez prihrane i u V2-varijanti sa folijarnom prihranom, na proizvodnim parcelama Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Bačkom Petrovcu. Rezultati ispitivanja su pokazali da je crni ovas ispoljio visoke prinose zrna po biljci u nepovoljnoj godini za proizvodnju, a da je u varijanti sa prihranom ostvaren statistički značajno veći prinos u odnosu na kontrolu.
AB  - Black oats Avena strigosa Schreb. is grown in the world and in our country in small areas. Thanks to its high nutritional value, high-value proteins, B group vitamins, and nutrients (calcium, potassium, magnesium, sodium, silicon, iron, manganese, zinc and copper), as well as flavonoids and starch, it is used for human and livestock nutrition, for industrial processing, in the pharmaceutical industry and medicine as a natural medicine. Oats have a beneficial effect on the quality of bones, strengthen immunity, have a beneficial effect on the prostate, insomnia, anxiety, depression, nervousness, hoarseness, lower cholesterol levels and body weight, high blood pressure and blood sugar. Oat tea is especially recommended for patients with multiple sclerosis and in the treatment of diabetes. In this study, the productivity of black oats was examined in two variants: V1-without nutrition (control) and in V2-variant with foliar nutrition, on the Institute of Field and Vegetable Crops experimental field, in Bački Petrovac. The results showed that black oats showed high grain yields per plant, in an unfavourable year for production, and that in the variant with top dressing, a statistically significantly higher yield was achieved compared to the control.
PB  - Beograd : Društvo genetičara Srbije
PB  - Beograd : Društvo selekcionera i semenara Republike Srbije
C3  - Zbornik apstrakata, 10. Simpozijum Društva selekcionera i semenara Republike Srbije i 7. Simpozijum sekcije za oplemenjivanje organizama Društva genetičara Srbije, Vrnjačka Banja, 16-18.10.2023.
T1  - Produktivnost i kvalitet crnog ovsa Avena strigosa Schreb. i benefit za zdravlje
T1  - Productivity and quality of black oats - Avena strigosa Schreb. and health benefits
EP  - 140
SP  - 139
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_4017
ER  - 
@conference{
author = "Popović, Vera and Burić, Marko and Mikić, Sanja and Janković, Snežana and Filipović, Vladimir and Brbaklić, Ljiljana and Simić, Divna and Ljubičić, Nataša",
year = "2023",
abstract = "Crni ovas Avena strigosa Schreb. se u svetu i kod nas gaji na malim površinama. Zahvaljujuću visokoj nutritivnoj vrednosti, visokovrednim proteinima, vitaminima B grupe, i nutrijentima (kalcijum, kalijum, magnezijum, natrijum, silicijum, gvožđe, mangan, cink i bakar) kao i flavonoidima i skrobu, koristi se za ishranu ljudi i stoke, za industrijsku preradu, a u farmaceutskoj industriji i medicini kao prirodan lek. Ovas povoljno deluje na kvalitet kostiju, jača imunitet, povoljno utiče na prostatu, nesanicu, anksioznost, depresiju, nervozu, promuklost, snižava nivo holesterola i telesnu masu, visok krvni pritisak i šećer u krvi. Čaj od ovsa se posebno preporučuje obolelima od multiple skleroze i kod lečenja dijabetesa. U ovoj studiji ispitivana je produktivnost crnog ovsa u dve varijante: V1-kontrola-bez prihrane i u V2-varijanti sa folijarnom prihranom, na proizvodnim parcelama Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Bačkom Petrovcu. Rezultati ispitivanja su pokazali da je crni ovas ispoljio visoke prinose zrna po biljci u nepovoljnoj godini za proizvodnju, a da je u varijanti sa prihranom ostvaren statistički značajno veći prinos u odnosu na kontrolu., Black oats Avena strigosa Schreb. is grown in the world and in our country in small areas. Thanks to its high nutritional value, high-value proteins, B group vitamins, and nutrients (calcium, potassium, magnesium, sodium, silicon, iron, manganese, zinc and copper), as well as flavonoids and starch, it is used for human and livestock nutrition, for industrial processing, in the pharmaceutical industry and medicine as a natural medicine. Oats have a beneficial effect on the quality of bones, strengthen immunity, have a beneficial effect on the prostate, insomnia, anxiety, depression, nervousness, hoarseness, lower cholesterol levels and body weight, high blood pressure and blood sugar. Oat tea is especially recommended for patients with multiple sclerosis and in the treatment of diabetes. In this study, the productivity of black oats was examined in two variants: V1-without nutrition (control) and in V2-variant with foliar nutrition, on the Institute of Field and Vegetable Crops experimental field, in Bački Petrovac. The results showed that black oats showed high grain yields per plant, in an unfavourable year for production, and that in the variant with top dressing, a statistically significantly higher yield was achieved compared to the control.",
publisher = "Beograd : Društvo genetičara Srbije, Beograd : Društvo selekcionera i semenara Republike Srbije",
journal = "Zbornik apstrakata, 10. Simpozijum Društva selekcionera i semenara Republike Srbije i 7. Simpozijum sekcije za oplemenjivanje organizama Društva genetičara Srbije, Vrnjačka Banja, 16-18.10.2023.",
title = "Produktivnost i kvalitet crnog ovsa Avena strigosa Schreb. i benefit za zdravlje, Productivity and quality of black oats - Avena strigosa Schreb. and health benefits",
pages = "140-139",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_4017"
}
Popović, V., Burić, M., Mikić, S., Janković, S., Filipović, V., Brbaklić, L., Simić, D.,& Ljubičić, N.. (2023). Produktivnost i kvalitet crnog ovsa Avena strigosa Schreb. i benefit za zdravlje. in Zbornik apstrakata, 10. Simpozijum Društva selekcionera i semenara Republike Srbije i 7. Simpozijum sekcije za oplemenjivanje organizama Društva genetičara Srbije, Vrnjačka Banja, 16-18.10.2023.
Beograd : Društvo genetičara Srbije., 139-140.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_4017
Popović V, Burić M, Mikić S, Janković S, Filipović V, Brbaklić L, Simić D, Ljubičić N. Produktivnost i kvalitet crnog ovsa Avena strigosa Schreb. i benefit za zdravlje. in Zbornik apstrakata, 10. Simpozijum Društva selekcionera i semenara Republike Srbije i 7. Simpozijum sekcije za oplemenjivanje organizama Društva genetičara Srbije, Vrnjačka Banja, 16-18.10.2023.. 2023;:139-140.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_4017 .
Popović, Vera, Burić, Marko, Mikić, Sanja, Janković, Snežana, Filipović, Vladimir, Brbaklić, Ljiljana, Simić, Divna, Ljubičić, Nataša, "Produktivnost i kvalitet crnog ovsa Avena strigosa Schreb. i benefit za zdravlje" in Zbornik apstrakata, 10. Simpozijum Društva selekcionera i semenara Republike Srbije i 7. Simpozijum sekcije za oplemenjivanje organizama Društva genetičara Srbije, Vrnjačka Banja, 16-18.10.2023. (2023):139-140,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_4017 .