Vapa, Ljiljana

Link to this page

Authority KeyName Variants
03fbda2e-0d42-4f36-8e9a-1824bcd72509
  • Vapa, Ljiljana (2)
Projects
No records found.

Author's Bibliography

Evaluation of bread-making quality parameters in wheat genotypes of different origin

Kačavenda, Dragana; Kobiljski, Borislav; Obreht, Dragana; Denčić, Srbislav; Vapa, Ljiljana

(Savez poljoprivrednih inženjera i tehničara, Beograd, 2006)

TY  - JOUR
AU  - Kačavenda, Dragana
AU  - Kobiljski, Borislav
AU  - Obreht, Dragana
AU  - Denčić, Srbislav
AU  - Vapa, Ljiljana
PY  - 2006
UR  - http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/365
AB  - The aim of this study was to analyze differences in some components of bread-making quality in wheat cultivars from different agri-climate regions. In 44 genotypes of hexaploid wheat grown in Novi Sad, the following parameters were evaluated: falling number, Zeleny sedimentation test, protein content, wet gluten, resistance to extension, loaf volume and loaf quality. Furthermore, the composition of high molecular weight (HMW) glutenin subunits was analyzed. Eleven different alleles were detected at Glu-1 loci. Significant differences in falling number, resistance to extension, loaf volume and loaf quality were observed between cultivars developed at the Institute of Field and Vegetable Crops in Novi Sad and the foreign ones.
AB  - Cilj rada bio je da se utvrde razlike u pogledu nekoliko značajnih parametara tehnološkog kvaliteta pšenice između sorti poreklom iz različitih agroklimatskih regiona. Kod 44 genotipa heksaploidne pšenice gajene na oglednim poljima Naučnog instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu, analizirani su sledeći pokazatelji kvaliteta: broj padanja, sedimentaciona vrednost, sadržaj proteina, vlažni gluten, otpor rastezanju, zapremina vekne i vrednosni broj sredine hleba (VBS). Takođe, utvrđena je i kompozicija subjedinica glutenina velike molekulske mase, koja je kod ispitivanih sorti pokazala prisustvo 11 različitih alelnih oblika u Glu-1 lokusu. Analizom dobijenih rezultata ustanovljene su značajne razlike u vrednostima za broj padanja, otpor rastezanju, zapreminu vekne i VBS između novosadskih i stranih genotipova.
PB  - Savez poljoprivrednih inženjera i tehničara, Beograd
T2  - Journal of Scientific Agricultural Research
T1  - Evaluation of bread-making quality parameters in wheat genotypes of different origin
T1  - Evaluacija komponenti tehnološkog kvaliteta pšenice različitog porekla
EP  - 108
IS  - 1
SP  - 101
VL  - 67
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_365
ER  - 
@article{
author = "Kačavenda, Dragana and Kobiljski, Borislav and Obreht, Dragana and Denčić, Srbislav and Vapa, Ljiljana",
year = "2006",
abstract = "The aim of this study was to analyze differences in some components of bread-making quality in wheat cultivars from different agri-climate regions. In 44 genotypes of hexaploid wheat grown in Novi Sad, the following parameters were evaluated: falling number, Zeleny sedimentation test, protein content, wet gluten, resistance to extension, loaf volume and loaf quality. Furthermore, the composition of high molecular weight (HMW) glutenin subunits was analyzed. Eleven different alleles were detected at Glu-1 loci. Significant differences in falling number, resistance to extension, loaf volume and loaf quality were observed between cultivars developed at the Institute of Field and Vegetable Crops in Novi Sad and the foreign ones., Cilj rada bio je da se utvrde razlike u pogledu nekoliko značajnih parametara tehnološkog kvaliteta pšenice između sorti poreklom iz različitih agroklimatskih regiona. Kod 44 genotipa heksaploidne pšenice gajene na oglednim poljima Naučnog instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu, analizirani su sledeći pokazatelji kvaliteta: broj padanja, sedimentaciona vrednost, sadržaj proteina, vlažni gluten, otpor rastezanju, zapremina vekne i vrednosni broj sredine hleba (VBS). Takođe, utvrđena je i kompozicija subjedinica glutenina velike molekulske mase, koja je kod ispitivanih sorti pokazala prisustvo 11 različitih alelnih oblika u Glu-1 lokusu. Analizom dobijenih rezultata ustanovljene su značajne razlike u vrednostima za broj padanja, otpor rastezanju, zapreminu vekne i VBS između novosadskih i stranih genotipova.",
publisher = "Savez poljoprivrednih inženjera i tehničara, Beograd",
journal = "Journal of Scientific Agricultural Research",
title = "Evaluation of bread-making quality parameters in wheat genotypes of different origin, Evaluacija komponenti tehnološkog kvaliteta pšenice različitog porekla",
pages = "108-101",
number = "1",
volume = "67",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_365"
}
Kačavenda, D., Kobiljski, B., Obreht, D., Denčić, S.,& Vapa, L.. (2006). Evaluation of bread-making quality parameters in wheat genotypes of different origin. in Journal of Scientific Agricultural Research
Savez poljoprivrednih inženjera i tehničara, Beograd., 67(1), 101-108.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_365
Kačavenda D, Kobiljski B, Obreht D, Denčić S, Vapa L. Evaluation of bread-making quality parameters in wheat genotypes of different origin. in Journal of Scientific Agricultural Research. 2006;67(1):101-108.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_365 .
Kačavenda, Dragana, Kobiljski, Borislav, Obreht, Dragana, Denčić, Srbislav, Vapa, Ljiljana, "Evaluation of bread-making quality parameters in wheat genotypes of different origin" in Journal of Scientific Agricultural Research, 67, no. 1 (2006):101-108,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_365 .

Correlation between bread-making quality parameters and Glu-1 quality score in wheat

Vapa, Ljiljana; Obreht, Dragana; Đan, Mihajla; Kačavenda, Dragana; Kobiljski, Borislav

(Univerzitet u Novom Sadu - Prirodno-matematički fakultet - Departman za biologiju i ekologiju, Novi Sad, 2004)

TY  - JOUR
AU  - Vapa, Ljiljana
AU  - Obreht, Dragana
AU  - Đan, Mihajla
AU  - Kačavenda, Dragana
AU  - Kobiljski, Borislav
PY  - 2004
UR  - http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/260
AB  - It is experimentally proved that repolymerisation of high molecular weight (HMW) glutenins determines visco-elastic dough properties. The aim of this paper was the analysis of correlation between bread-making quality parameters and Glu-1 quality score in wheat, according to Payne (1987) and Pogna et al. (1992). It is found that alleles at Glu-D1 locus show the most significant positive correlation with bread-making quality parameters. It is also proved that there is a significant positive correlation between alleles at Glu-A1 locus and crumb structure, resistance to extension and loaf volume.
AB  - Cilj rada bio je da se odredi korelacija između tehnoloških pokazatelja kvaliteta hleba i Glu-1 kvalitetne vrednosti, određene prema Payne (1987) i Pogna i sar. (1992). Ustanovljeno je da aleli Glu-D1 lokusa pokazuju najveći broj značajnih pozitivnih korelacija sa parametrima kvaliteta hleba. Utvrđeno je da postoje značajne pozitivne korelacije između alela Glu-1 lokusa i vrednosnog broja sredine hleba (koji predstavlja ocenu kvaliteta vekne), otpora rastezanju i zapremine vekne (ml/100g brašna).
PB  - Univerzitet u Novom Sadu - Prirodno-matematički fakultet - Departman za biologiju i ekologiju, Novi Sad
T2  - Zbornik radova Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu - Serija za biologiju
T1  - Correlation between bread-making quality parameters and Glu-1 quality score in wheat
T1  - Korelacija tehnoloških pokazatelja kvaliteta hleba i Glu-1 kvalitetne vrednosti pšenice
EP  - 73
IS  - 33
SP  - 66
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_260
ER  - 
@article{
author = "Vapa, Ljiljana and Obreht, Dragana and Đan, Mihajla and Kačavenda, Dragana and Kobiljski, Borislav",
year = "2004",
abstract = "It is experimentally proved that repolymerisation of high molecular weight (HMW) glutenins determines visco-elastic dough properties. The aim of this paper was the analysis of correlation between bread-making quality parameters and Glu-1 quality score in wheat, according to Payne (1987) and Pogna et al. (1992). It is found that alleles at Glu-D1 locus show the most significant positive correlation with bread-making quality parameters. It is also proved that there is a significant positive correlation between alleles at Glu-A1 locus and crumb structure, resistance to extension and loaf volume., Cilj rada bio je da se odredi korelacija između tehnoloških pokazatelja kvaliteta hleba i Glu-1 kvalitetne vrednosti, određene prema Payne (1987) i Pogna i sar. (1992). Ustanovljeno je da aleli Glu-D1 lokusa pokazuju najveći broj značajnih pozitivnih korelacija sa parametrima kvaliteta hleba. Utvrđeno je da postoje značajne pozitivne korelacije između alela Glu-1 lokusa i vrednosnog broja sredine hleba (koji predstavlja ocenu kvaliteta vekne), otpora rastezanju i zapremine vekne (ml/100g brašna).",
publisher = "Univerzitet u Novom Sadu - Prirodno-matematički fakultet - Departman za biologiju i ekologiju, Novi Sad",
journal = "Zbornik radova Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu - Serija za biologiju",
title = "Correlation between bread-making quality parameters and Glu-1 quality score in wheat, Korelacija tehnoloških pokazatelja kvaliteta hleba i Glu-1 kvalitetne vrednosti pšenice",
pages = "73-66",
number = "33",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_260"
}
Vapa, L., Obreht, D., Đan, M., Kačavenda, D.,& Kobiljski, B.. (2004). Correlation between bread-making quality parameters and Glu-1 quality score in wheat. in Zbornik radova Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu - Serija za biologiju
Univerzitet u Novom Sadu - Prirodno-matematički fakultet - Departman za biologiju i ekologiju, Novi Sad.(33), 66-73.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_260
Vapa L, Obreht D, Đan M, Kačavenda D, Kobiljski B. Correlation between bread-making quality parameters and Glu-1 quality score in wheat. in Zbornik radova Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu - Serija za biologiju. 2004;(33):66-73.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_260 .
Vapa, Ljiljana, Obreht, Dragana, Đan, Mihajla, Kačavenda, Dragana, Kobiljski, Borislav, "Correlation between bread-making quality parameters and Glu-1 quality score in wheat" in Zbornik radova Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu - Serija za biologiju, no. 33 (2004):66-73,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_260 .