@conference{
author = "Marjanović-Jeromela, Ana and Milovac, Željko and Rajković, Dragana and Mitrović, Petar and Milošević, Borislav and Nagl, Nevena and Balalić, Igor",
year = "2020",
abstract = "Tradicija gajenja uljane repice u Evropi datira iz XIII veka. Raznolikost formi i sortimenta dozvoljava gajenje uljane repice u skoro svim klimatskim oblastima, a njen agrotehnički i ekonomski značaj, kao i intenzivno oplemenjivanje omogućavaju stalni rast površina i prinosa repice. Danas je uljana repica najviše gajeni uljani usev u Evropi sa prosečnom godišnjom proizvodnjom od 26,3 Mt (FAOSTAT, 2017). U Srbiji se gaji uglavnom ozima forma jer postiže veće prinose semena i ulja po jedinici površine u odnosu na jaru. Oplemenjivački program na uljanoj repici u Srbiji postoji jedino u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad, gde su postignuti značajni rezultati. Glavne komponente semena uljane repice su ulje (~45%) i proteini (~23%). Ulje uljane repice ima dvojako korišćenje, upotrebljava se kao hrana i ima neprehrambenu upotrebu. U poslednjim godinama se sve više koristi i za proizvodnju energije, odnosno biogoriva.",
publisher = "Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo",
journal = "Zbornik referata, 54. Savetovanje agronoma i poljoprivrednika Srbije (SAPS), Zlatibor, 26-30.01.2020.",
title = "Rezultati proizvodnje NS uljane repice u 2018/19. i preporuka sortimenta za 2020/21. godinu",
pages = "21-17",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2294"
}