Zečević, Katarina

Link to this page

Authority KeyName Variants
d5f6d60f-4ca6-40f2-9e8b-9dd0e84340ca
  • Zečević, Katarina (3)

Author's Bibliography

Molekularna detekcija i identifikacija virusa žutice šećerne repe prouzrokovača virusnog žutila šećerne repe u Srbiji

Stanković, Ivana; Zečević, Katarina; Ćurčić, Živko; Krstić, Branka

(Beograd : Društvo za zaštitu bilja Srbije, 2023)

TY  - CONF
AU  - Stanković, Ivana
AU  - Zečević, Katarina
AU  - Ćurčić, Živko
AU  - Krstić, Branka
PY  - 2023
UR  - http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/4173
AB  - Šećerna repa (Beta vulgaris var. saccharifera L.) je gajena biljka iz porodice pepeljuga sa visokom koncentracijom saharoze u korenu i predstavlja najvažniju industrijsku biljku za dobijanje šećera u umerenom klimatu. U Srbiji, šećerna repa takođe predstavlja vrlo profitabilnu kulturu i prema podacima iz 2022. godine gaji se na 34728 ha. Jedno od najznačajnijih oboljenja šećerne repe u Evropi je virusno žutilo koje prouzrokuju u pojedinačnoj ili mešanoj zarazi četiri virusa: virus zapadne žutice šećerne repe (beet western yellows virus, BWYV), virus blagog žutila šećerne repe (beet mild yellowing virus, BMYV), virus hloroze šećerne repe (beet chlorosis virus, BChV) i virus žutice šećerne repe (beet yellows virus, BYV).
PB  - Beograd : Društvo za zaštitu bilja Srbije
C3  - Zbornik rezimea radova, 17. Simpozijum o zaštiti bilja, Zlatibor, 27-30. novembar 2023.
T1  - Molekularna detekcija i identifikacija virusa žutice šećerne repe prouzrokovača virusnog žutila šećerne repe u Srbiji
EP  - 35
SP  - 35
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_4173
ER  - 
@conference{
author = "Stanković, Ivana and Zečević, Katarina and Ćurčić, Živko and Krstić, Branka",
year = "2023",
abstract = "Šećerna repa (Beta vulgaris var. saccharifera L.) je gajena biljka iz porodice pepeljuga sa visokom koncentracijom saharoze u korenu i predstavlja najvažniju industrijsku biljku za dobijanje šećera u umerenom klimatu. U Srbiji, šećerna repa takođe predstavlja vrlo profitabilnu kulturu i prema podacima iz 2022. godine gaji se na 34728 ha. Jedno od najznačajnijih oboljenja šećerne repe u Evropi je virusno žutilo koje prouzrokuju u pojedinačnoj ili mešanoj zarazi četiri virusa: virus zapadne žutice šećerne repe (beet western yellows virus, BWYV), virus blagog žutila šećerne repe (beet mild yellowing virus, BMYV), virus hloroze šećerne repe (beet chlorosis virus, BChV) i virus žutice šećerne repe (beet yellows virus, BYV).",
publisher = "Beograd : Društvo za zaštitu bilja Srbije",
journal = "Zbornik rezimea radova, 17. Simpozijum o zaštiti bilja, Zlatibor, 27-30. novembar 2023.",
title = "Molekularna detekcija i identifikacija virusa žutice šećerne repe prouzrokovača virusnog žutila šećerne repe u Srbiji",
pages = "35-35",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_4173"
}
Stanković, I., Zečević, K., Ćurčić, Ž.,& Krstić, B.. (2023). Molekularna detekcija i identifikacija virusa žutice šećerne repe prouzrokovača virusnog žutila šećerne repe u Srbiji. in Zbornik rezimea radova, 17. Simpozijum o zaštiti bilja, Zlatibor, 27-30. novembar 2023.
Beograd : Društvo za zaštitu bilja Srbije., 35-35.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_4173
Stanković I, Zečević K, Ćurčić Ž, Krstić B. Molekularna detekcija i identifikacija virusa žutice šećerne repe prouzrokovača virusnog žutila šećerne repe u Srbiji. in Zbornik rezimea radova, 17. Simpozijum o zaštiti bilja, Zlatibor, 27-30. novembar 2023.. 2023;:35-35.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_4173 .
Stanković, Ivana, Zečević, Katarina, Ćurčić, Živko, Krstić, Branka, "Molekularna detekcija i identifikacija virusa žutice šećerne repe prouzrokovača virusnog žutila šećerne repe u Srbiji" in Zbornik rezimea radova, 17. Simpozijum o zaštiti bilja, Zlatibor, 27-30. novembar 2023. (2023):35-35,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_4173 .

Proučavanje prouzrokovača vlažne truleži paprike i mrkve u Vojvodini

Popović Milovanović, Tatjana; Iličić, Renata; Jelušić, Aleksandra; Mitrović, Petar; Trkulja, Vojislav; Milovanović, Predrag; Zečević, Katarina

(Beograd : Društvo za zaštitu bilja Srbije, 2023)

TY  - CONF
AU  - Popović Milovanović, Tatjana
AU  - Iličić, Renata
AU  - Jelušić, Aleksandra
AU  - Mitrović, Petar
AU  - Trkulja, Vojislav
AU  - Milovanović, Predrag
AU  - Zečević, Katarina
PY  - 2023
UR  - http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/4178
AB  - Veliki ekonomski značaj u gajenju brojnih biljnih vrsta, a posebno korenasto-krtolastih, imaju bakterije iz rodova Pectobacterium i Dickeya, prvobitno opisane kao rod Erwinia. Ove bakterije prouzrokuju bolest tzv. vlažnu trulež. Štete nastaju usled propadanja zaraženih plodova, krtola i mesnatog korena. Iako ovi patogeni mogu da prouzrokuju velike štete tokom proizvodnje, ipak najveće nastaju tokom skladištenja. Primenom metode sekvenciranja DNK genoma, taksonomija rodova Pectobacterium i Dickeya je u prethodnoj deceniji značajno izmenjena,usled čega je i pripadnost pojedinih, već opisanih sojeva vrstama iz ovih rodova iznova determinisana. Takođe, ova metodologija doprinela je otkrivanju velikog broja novih vrsta bakterija ovih rodova. Tako, rod Pectobacterium do danas broji 20 vrsta, a rod Dickeya najmanje 10. S obzirom na učestale taksonomske promene, cilj ovog rada je bio da se izoluju i identifikuju prouzrokovači vlažne truleži paprike i mrkve kako bi se utvrdio genetički diverzitet novoizolovanih bakterijskih populacija.
PB  - Beograd : Društvo za zaštitu bilja Srbije
C3  - Zbornik rezimea radova, 17. Simpozijum o zaštiti bilja, Zlatibor, 27-30. novembar 2023.
T1  - Proučavanje prouzrokovača vlažne truleži paprike i mrkve u Vojvodini
EP  - 48
SP  - 48
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_4178
ER  - 
@conference{
author = "Popović Milovanović, Tatjana and Iličić, Renata and Jelušić, Aleksandra and Mitrović, Petar and Trkulja, Vojislav and Milovanović, Predrag and Zečević, Katarina",
year = "2023",
abstract = "Veliki ekonomski značaj u gajenju brojnih biljnih vrsta, a posebno korenasto-krtolastih, imaju bakterije iz rodova Pectobacterium i Dickeya, prvobitno opisane kao rod Erwinia. Ove bakterije prouzrokuju bolest tzv. vlažnu trulež. Štete nastaju usled propadanja zaraženih plodova, krtola i mesnatog korena. Iako ovi patogeni mogu da prouzrokuju velike štete tokom proizvodnje, ipak najveće nastaju tokom skladištenja. Primenom metode sekvenciranja DNK genoma, taksonomija rodova Pectobacterium i Dickeya je u prethodnoj deceniji značajno izmenjena,usled čega je i pripadnost pojedinih, već opisanih sojeva vrstama iz ovih rodova iznova determinisana. Takođe, ova metodologija doprinela je otkrivanju velikog broja novih vrsta bakterija ovih rodova. Tako, rod Pectobacterium do danas broji 20 vrsta, a rod Dickeya najmanje 10. S obzirom na učestale taksonomske promene, cilj ovog rada je bio da se izoluju i identifikuju prouzrokovači vlažne truleži paprike i mrkve kako bi se utvrdio genetički diverzitet novoizolovanih bakterijskih populacija.",
publisher = "Beograd : Društvo za zaštitu bilja Srbije",
journal = "Zbornik rezimea radova, 17. Simpozijum o zaštiti bilja, Zlatibor, 27-30. novembar 2023.",
title = "Proučavanje prouzrokovača vlažne truleži paprike i mrkve u Vojvodini",
pages = "48-48",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_4178"
}
Popović Milovanović, T., Iličić, R., Jelušić, A., Mitrović, P., Trkulja, V., Milovanović, P.,& Zečević, K.. (2023). Proučavanje prouzrokovača vlažne truleži paprike i mrkve u Vojvodini. in Zbornik rezimea radova, 17. Simpozijum o zaštiti bilja, Zlatibor, 27-30. novembar 2023.
Beograd : Društvo za zaštitu bilja Srbije., 48-48.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_4178
Popović Milovanović T, Iličić R, Jelušić A, Mitrović P, Trkulja V, Milovanović P, Zečević K. Proučavanje prouzrokovača vlažne truleži paprike i mrkve u Vojvodini. in Zbornik rezimea radova, 17. Simpozijum o zaštiti bilja, Zlatibor, 27-30. novembar 2023.. 2023;:48-48.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_4178 .
Popović Milovanović, Tatjana, Iličić, Renata, Jelušić, Aleksandra, Mitrović, Petar, Trkulja, Vojislav, Milovanović, Predrag, Zečević, Katarina, "Proučavanje prouzrokovača vlažne truleži paprike i mrkve u Vojvodini" in Zbornik rezimea radova, 17. Simpozijum o zaštiti bilja, Zlatibor, 27-30. novembar 2023. (2023):48-48,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_4178 .

Economically important virus disease of pepper in Serbia

Krstić, Branka; Stanković, Ivana; Milošević, Dragana; Vučurović, Ana; Zečević, Katarina

(Univerzitet u Novom Sadu - Poljoprivredni fakultet - Departman za zaštitu bilja i životne sredine "dr Pavla Vukasovića", Novi Sad, 2017)

TY  - JOUR
AU  - Krstić, Branka
AU  - Stanković, Ivana
AU  - Milošević, Dragana
AU  - Vučurović, Ana
AU  - Zečević, Katarina
PY  - 2017
UR  - http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/1626
AB  - The number of virus species infecting pepper crops and their incidences has increased considerably over the past 30 years. This is probably due to a combination of factors, including the expansion and intensification of pepper cultivation, the increased global trade of plant material carrying viruses and vectors to new locations, and climate change expanding the geographic range suitable for the viruses and vectors. About 68 viruses are known to infect peppers worldwide. Most pepper viruses are distributed worldwide with the exception of viruses that have been reported only in certain geographic areas. Virus-infected peppers generally cxhibit a variety of symptoms, the most common of which are mosaic, mottle, necrosis and leaf distortion with consequent reductions in crop growth and yield. More than half of known pepper viruses are transmitted by aphids, and the other common pepper viruses are transmitted by whiteflies, thrips, or by contact and/or through the soil. In Serbia, the presence of five viruses: Cucumber mosaic virus (CMV), Potato virus Y (PVY), Tomato spotted wilt orthotospovirus (TSWV), Alfalfa mosaic virus (AMV) and Tobacco mosaic virus (TMV), with the prevalence of CMV and PVY. Some of these viruses cause considerable yield losses. For each economically important virus in Serbia, control measures are reported here.
AB  - Brojnost virusa koji zaražavaju papriku, kao i učestalost njihove pojave, značajno se povećala poslednjih 30 godina. Uzrok tome je, verovatno, kombinacija različitih faktora, kao što su ekspanzija i intenzivnije gajenje paprike, povećan obim međunarodne trgovine biljnog materijala čime je povećan rizik unošenja virusa i njihovih vektora u nove regione sveta i lokalitete, kao i klimatske promene koje odgovaraju širenju virusa i njihovih vektora. Do sada je utvrđeno da 68 virusa može da zarazi papriku. Većina virusa paprike je raširena celim svetom, ali ima i izuzetaka, koji su prisutni samo u određenim delovima sveta. Virusi paprike izazivaju ispoljavanje različitih tipova simptoma, a najčešći su mozaik, šarenilo i deformacija lišća koji imaju za posledicu smanjenje porasta biljaka i prinosa. Više od polovine virusa paprike se prenosi biljnim vašima, a drugi česti virusi se prenose leptirastim vašima, tripsima ili mehanički. U Srbiji je utvrđeno prisustvo pet virusa: virus mozaika krastavca (Cucumber mosaic virus, CMV), virus crtičastog mozaika krompira (Potato virus Y, PVY), virus bronzavosti paradajza (Tomato spotted wilt orthotospovirus, TSWV), virus mozaika lucerke (Alfalfa mosaic virus, AMV) i virus mozaika duvana (Tobacco mosaic virus, TMV), s tim što su prevalentni CMV i PVY. Neki od tih virusa prouzrokuju značajne gubitke u prinosu. Za svaki ekonomski važan virus u Srbiji navedene su mere kontrole.
PB  - Univerzitet u Novom Sadu - Poljoprivredni fakultet - Departman za zaštitu bilja i životne sredine "dr Pavla Vukasovića", Novi Sad
T2  - Biljni lekar
T1  - Economically important virus disease of pepper in Serbia
T1  - Ekonomski značajne viroze paprike u Srbiji
EP  - 627
IS  - 6
SP  - 610
VL  - 45
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_1626
ER  - 
@article{
author = "Krstić, Branka and Stanković, Ivana and Milošević, Dragana and Vučurović, Ana and Zečević, Katarina",
year = "2017",
abstract = "The number of virus species infecting pepper crops and their incidences has increased considerably over the past 30 years. This is probably due to a combination of factors, including the expansion and intensification of pepper cultivation, the increased global trade of plant material carrying viruses and vectors to new locations, and climate change expanding the geographic range suitable for the viruses and vectors. About 68 viruses are known to infect peppers worldwide. Most pepper viruses are distributed worldwide with the exception of viruses that have been reported only in certain geographic areas. Virus-infected peppers generally cxhibit a variety of symptoms, the most common of which are mosaic, mottle, necrosis and leaf distortion with consequent reductions in crop growth and yield. More than half of known pepper viruses are transmitted by aphids, and the other common pepper viruses are transmitted by whiteflies, thrips, or by contact and/or through the soil. In Serbia, the presence of five viruses: Cucumber mosaic virus (CMV), Potato virus Y (PVY), Tomato spotted wilt orthotospovirus (TSWV), Alfalfa mosaic virus (AMV) and Tobacco mosaic virus (TMV), with the prevalence of CMV and PVY. Some of these viruses cause considerable yield losses. For each economically important virus in Serbia, control measures are reported here., Brojnost virusa koji zaražavaju papriku, kao i učestalost njihove pojave, značajno se povećala poslednjih 30 godina. Uzrok tome je, verovatno, kombinacija različitih faktora, kao što su ekspanzija i intenzivnije gajenje paprike, povećan obim međunarodne trgovine biljnog materijala čime je povećan rizik unošenja virusa i njihovih vektora u nove regione sveta i lokalitete, kao i klimatske promene koje odgovaraju širenju virusa i njihovih vektora. Do sada je utvrđeno da 68 virusa može da zarazi papriku. Većina virusa paprike je raširena celim svetom, ali ima i izuzetaka, koji su prisutni samo u određenim delovima sveta. Virusi paprike izazivaju ispoljavanje različitih tipova simptoma, a najčešći su mozaik, šarenilo i deformacija lišća koji imaju za posledicu smanjenje porasta biljaka i prinosa. Više od polovine virusa paprike se prenosi biljnim vašima, a drugi česti virusi se prenose leptirastim vašima, tripsima ili mehanički. U Srbiji je utvrđeno prisustvo pet virusa: virus mozaika krastavca (Cucumber mosaic virus, CMV), virus crtičastog mozaika krompira (Potato virus Y, PVY), virus bronzavosti paradajza (Tomato spotted wilt orthotospovirus, TSWV), virus mozaika lucerke (Alfalfa mosaic virus, AMV) i virus mozaika duvana (Tobacco mosaic virus, TMV), s tim što su prevalentni CMV i PVY. Neki od tih virusa prouzrokuju značajne gubitke u prinosu. Za svaki ekonomski važan virus u Srbiji navedene su mere kontrole.",
publisher = "Univerzitet u Novom Sadu - Poljoprivredni fakultet - Departman za zaštitu bilja i životne sredine "dr Pavla Vukasovića", Novi Sad",
journal = "Biljni lekar",
title = "Economically important virus disease of pepper in Serbia, Ekonomski značajne viroze paprike u Srbiji",
pages = "627-610",
number = "6",
volume = "45",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_1626"
}
Krstić, B., Stanković, I., Milošević, D., Vučurović, A.,& Zečević, K.. (2017). Economically important virus disease of pepper in Serbia. in Biljni lekar
Univerzitet u Novom Sadu - Poljoprivredni fakultet - Departman za zaštitu bilja i životne sredine "dr Pavla Vukasovića", Novi Sad., 45(6), 610-627.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_1626
Krstić B, Stanković I, Milošević D, Vučurović A, Zečević K. Economically important virus disease of pepper in Serbia. in Biljni lekar. 2017;45(6):610-627.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_1626 .
Krstić, Branka, Stanković, Ivana, Milošević, Dragana, Vučurović, Ana, Zečević, Katarina, "Economically important virus disease of pepper in Serbia" in Biljni lekar, 45, no. 6 (2017):610-627,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_1626 .